2015. július 26., vasárnap

Dubaj

Dubajra igazából nem voltunk kíváncsiak, de mivel ott van a Világ Legmagasabb Felhőkarcolója, gondoltuk megér egy fél napot. Mint a Qatar Airways Dohán át, az Emirates Dubajon keresztül biztosít Ázsiából Európába olyan járatokat, amiknek fél napos tranzit idejük van. Délben megérkezik a kismókus, gyorsan megnézi a falut, aztán hajnalban megy is tovább. Ezt kihasználva mink is beugrottunk az Emirátusok leggazdagabb városába, ami meglepő módon nem az olajból él, hanem az itt kempelő vagy 1 millió külföldi munkásból.

Dubaj ugyanis rájött, hogy a környékre kell egy nyugati típusú város, ahol lehet úgynevezett termékeket kapni, lehet inni alkoholt (korlátozottan), vannak csajok meg plázák. A számítás bejött, kb. minden nemzetközi cég ide telepítette a regionális központját. Egész Kelet-Afrika és a Közel-Kelet innen van ellátva, szépen magyarul. Pl. a Szaúd-Arábiában dolgozó kollégák, akikről lesz még szó, szintén itt laknak, nagyon egyszerűen azért, mert az a hely nagyon lepra, és senkinek nincs kedve ott lenni.
Na, ennyit a rizsából, jöjjenek a képek, meg a SZTORIK!

Megérkeztünk a reptérre, beültünk egy rózsaszín tetejű taxiba. Az azt jelenti, hogy női sofőr vezeti, és csak családok, vagy nők szállhatnak be. Ez valóban egy sokkal felvilágosultabb hely, mint a környékbeli egyéb városok, de az árnyoldalon ott volt, hogy sajnos a csaj erősítette a sztereotípiát, hogy a nők szarul vezetnek...


Dubajnak is van külvárosa
Rózsaszín törölközős taxisofőr csaj, borzasztóan vezet
Nem űrkikötő, hanem a magasvasút megállója
Red Bull arabul + hieroglifák (eredetiek persze, mint minden itt)
Dubaj gyakorlatilag egy nagy főutca, egy sornyi felhőkarcolóval két oldalon, utána meg sivatag. Semmi nem indokolja a drága magasépítészetet, kizárólag a megalománia, ami a városban mindenre jellemző. Minden nagy, minden drága, minden modern. Ebben van egy kis érdekesség amúgy, úgyhogy tényleg megérte az a fél nap. Kuala Lumpur is egy nagy ugrás volt burzsujságban, ez viszont gyakorlatilag kimaxolta a témát. Itt nem lehet már Lambóval vagy Ferrarival menőzni, gyakorlatilag minden taxiút alatt lát egyet-kettőt az ember. Emiatt már az igazi menőség a rendszám lett. Az 5 számjegyes rendszámok a prolik, a négyszámosak már sok maniba kerülnek, és így lefelé. Az egyszámos rendszámok közül az 1-es az emíré, a többi olyan százmillás árkategória, gyakorlatilag fontosabb már, mint maga az autó. Egészséges...

Az Utca
Burj Khalifa
Burj Al Arab
Itt nézik a mecset! HAHHHAHAHAAA
Az utca magasvasúttal
Letáboroztunk a meglepően nagy apartmanban, ami meglepően cigiszagú volt, ettünk egy ebédet, közben azt is észrevettük, hogy az egész Marina-ban (ahol az összes külföldi lakik), nincs senki az utcákon, olyan az egész, mint egy kísértetváros.

Terasz is van, persze nem lehet kint meglenni...
Király átrium
Lotus Marina a hely neve
Na, ez a lótusz
Mivel itt péntek-szombat a hétvége, ezért pénteken még halottabb, mint egyébként.

Amúgy sincs ám senki az utcán, csak kocsival lehet közlekedni. Minden iszonyú távolságokra van, és a 40 fok sem kedvez a sétának.

Olyan mint egy igazi város, csak emberek nélkül
Ebéd után Csillu lepihent, mert nem volt jó, én meg találkoztam Pauwlik Petivel meg Geröly Zsoltival, akik itt laknak, és elvittek az egyik olyan helyre, ahol piálni lehet. Már a hely elnevezése is tükrözi a dubaji szerénységet: One and Only Royal Mirage, azaz kb. Az Egyszeri és Megismételhetetlen Királyi Káprázat :)))))

Zsolti és Peti a burzsuj helyen
Háttérben a Marina, a külföldiek lakóhelye
Itt jó sok maniért van pia, tengerpart, meg felhőkarcolók. Dumáltunk egy jót, közben ittunk, mi mást, mint LIIT-t. Aztán én gyorsan elmentem a felhőkarcolóhoz egy böszme Lexus limuzinnal, mert ennél a helynél csak ilyenek parkoltak...

A Burj Khalifa ad helyet a Világ Egyetlen Armani Hoteljének, ahova nem a legcsóróbbak járnak:

828 méter alulról
Az Armani hotel vendégei: Rolls, Rolls, Rolls, Lambó, Lambó, Ferrari
Amúgy egész szép épület tényleg
Nehezen találtam be, mert a hotelen nem engedtek átsétálni (köcsögök), úgyhogy el kellett mennem a világ most épp nem a legnagyobb de nem sokára megint legnagyobb plázájának építkezése mellett, mert a toronyba csak a plázán keresztül lehet eljutni. Olyan hatalmas az a pláza, mint a Westend kb. hatszor-tízszer. Az egyik boltból a másikig simán van, hogy negyed órát kell sétálnod. Az is mond valamit a méreteiről, hogy visszafelé kb. negyed óráig nemhogy nem találtam meg a kijáratot, de arra sem jöttem rá, hogy melyik szinten van a kijárat(!!)

A Végtelen Pláza sok fehér leples figurával
A lifttel csak a 125. emeletig jutottam, mert csóró vagyok, és nem fizettem ki a kb. 30 rongyos jegyet, ami a 145-ig felvisz. Jól is tettem, mert ahogy gondoltam is előre, nem annyira érdekes fent lenni, mivel körben nincs sok minden, úgyhogy nehéz felmérni a magasságot. Azért persze jól néz ki.

Erre jól néz ki, a többi irányban nem túl izgi
Az mind pláza kiegészítése lesz,
nehogymá a kínaiak lenyomjanak minket!!
Háttérben Az Utca
Ez a mecset nagyon nagyon messze van
A szökőkút híres
Az a kicsi épület balra 60(!!) emeletes
Kb. 10 perce fotózgattam már, mire észrevettem, hogy nem egy szobában vagyok, hanem egy teraszon! :)

Minden turista indiai...
Van még felfelé 30 emelet..
A teteje 828 méter, összehasonlítva az ESB-vel:

Elég nagy
Lent folytattam a nézelődést:

Óriási tömeg, óriási szökőkút, óriási épület alja
Furcsa fényviszonyok
Úgy látszik, változtatja a színét néha
A óriás tömeg aztán egyben bemegy az óriási plázába.
Van kötelező haladási irány, de még  így is óriási a dugó.
Bugatti Veyron (1000 lóerő) parkol a bejáratnál.
Van külön tábla rajt, hogy don't touch. Ezért nem is fogdostam meg, nyilván! ;)
Ez az egyik kedvenc fotóm: a főbejárathoz csak a Bugatti fért oda,
ezért a prosztó Bentleys hordának arrébb kellett húzodnia! :))
Mikor kinézelődtem magam, visszamentem a srácokhoz, ahova Ahmed és Cseti is befutott a csajokkal együtt, aztán mentünk is a szomszédba veretni egy kicsit Luxusváros Prosztófalva negyedébe (ahol még mindig csak luxusautók vannak, nyilván)

Ahhoz képest, hogy hol vagyunk, meglepően sok az ismerős :)
Az a baj, hogy már eltelt két hónap, úgyhogy elfelejtettem már egy csomó dolgot, pedig atomjó sztorikat meséltek a srácok. :( Na mindegy, szóval a parti egész király volt, igazi prosztó lakossági teknó, a teljes Marina lakossága velünk együtt hallgatta (király lehet ott lakni :) ).

Konfettieső plusz nagy veretés!
Súlyos arcok - bár nem ez a jellemző
Kezeket a magasba!! Igazi LÉZERSÓÓÓÓÓ
Aki ott lakik, annak szeretnie kell a phat bass-t, mert itt nincs off gomb :)
Ez az építész eléggé begombázhatott...
Éjjeli csendélet a Marinában
Ja, egy sztori mégis eszembe jutott: Ahmedék mesélték, hogy a 73.-on laktak az egyik toronyban, amikor az 50. emeleten kigyulladt egy lakás, mert a britek lacikonyháztak a teraszon. :)) Az épület felégett 30 emeletet, az sarkán minden lakás kiégett egészen a 80-akárhanyadik emeletig. Láttam is, szép fekete volt végig :) Ja, tűz esetén nincs lift, úgyhogy gyalog kellett lesétálniuk 73 emeletet. :))

Na összefoglalva, Dubaj elég unalmas helynek tűnik, de néhány napot érdemes lehet ott eltölteni, hogy az ember meglássa, mit csinálnak azok, akik már tényleg nem tudják hova rakni a manit. Ha meg vannak ott barátaid, akkor kifejezetten király hely tud lenni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.