2015. augusztus 20., csütörtök

Rip Curl Search GPS teszt 2

Na, most hogy hazajöttem, leírhatom a tényleges tapasztalataimat a Rip Curl Search GPS szörf-órával kapcsolatban.
Aki nem tudja mi ez, az megnézheti az előző bejegyzést, de röviden ez egy szörf óra, amiben van GPS és követi, merre szörfözöl, amit aztán követhetsz a térképen, ügyesen. Meg persze mutatja az apály/dagály infot is, mint minden rendes szörf-óra.

Így néz ki
Na de lássuk is, hogy kell elképzelni pontosan a térképesdit:

Így
Itt van a link is hozzá, amit valamiért nem hajlandó megszülni magából az oldal, kivéve, ha megosztom facebookon, és aztán követem a linket...

Amint láthatjátok, egész sok mindent rögzít, úgyhogy lehet vele szórakozni. Főleg, ha van olyan hullám, amire emlékszel, és vissza tudod nézni, hogy milyen is volt valójában. Pl. ha nézzük ezt a session-t Nipussin. Emlékszem, hogy nem volt túl sikeres session, alig vittem 3 hullámot, viszont volt egy tényleg jó hosszú ride-om.

A _többihez képest_ hosszú
Persze back side, szóval sokat nem alkottam rajta, de itt van a videó is, hogy kicsit több valóságot adjon bele (látszik is a kezemen az óra):Ha valaki gondolkodik abban, hogy megvegye, itt van egy kis összehasonlítás, hogy mi a jó, és mi a szar benne.

BAGUS JELEK
Egy gombnyomásra beállítja az időt, koordinátákat, ez alapján a legközelebbi törést, és apály/dagály információkat. A legnagyobb hibája, hogy ha valami rosszul van az adatbázisában adminisztrálva, akkor nem tudod manuálisan korrigálni. Mentawain egyszerűen nem tudtam úgy beállítani (manuálisan) sem időzónát és DST-t, hogy ne késsen egy órával a többi tide naptárhoz képest. Remélem a firmware frissítés megoldja...
Bluetoothon átvihetők a szörfök a telcsire, ahol térképen lehet látni, hogy merre, hogy szörföztél, a legjobb ride-jaid milyen útvonalakat követtek. Ezeket aztán lehet cicomázni manuálisan.. Sok még a gyerek betegség a menedzselő oldalon, nem lehet tévesen regisztrált hullámot törölni (pl. motorcsónakázás során bekapcsolva maradt, vagy befelé bodyboardozás). Az elejét és a végét mondjuk le lehet vágni, úgyhogy az azért jellemzően tud erre megoldást adni. A keresés is nehézkes, remélem azon javítanak majd a következő frissítésnél.
Mutatja, hogy hány hullámot sikerült fognod (én arra tippelek, hogy a 10km/h-nál gyorsabb szakasz minősül hullámnak) Ha egy hullámod nem elég gyors, akkor nem számolja, ha egy esésed viszont elég nagy, azt igen. :) Ez persze kerekítési hiba, full mindegy.
Mutatja, hogy melyik volt a leggyorsabb hullámod Na ez érdekes, lehet igyekezni megdönteni az előző rekordot. Itt annyi hátrány van, hogy amikor a gépen menedzseled a session-öket, akkor a többi hullám sebességét nem látod.
Mutatja, hogy mennyit eveztél összesen Ez is tud vicces lenni, mert a sodrást is ugye beleszámolja, úgyhogy jöttek ki néha 8 km-es evezések ;)
Eszetlen királyul néz ki Egy kicsit nehéz (10 deka kb.), de azért meg lehet szokni, és fontosabb, hogy eszetlen királyul néz ki! :D A szíja egy kicsit rövid lehet - nekem vékony csuklóm van, de az 5-3-as wetsuitomra már nehezen jön fel.
Tölthető az aksija Ez persze alapkövetelmény, hiszen a marketing szerint 10 órát bírja GPS-szel, a tapasztalat szerint viszont ez kb. 3 óra... Nem tragédia, de néhány session-öm azért nem lett regisztrálva, mert azt hittem, elég még bőven a kraft benne. GPS nélkül persze végtelen sokáig bírja, szerencsére.
Firmware frissítés a netről Na, ez tényleg fasza, nincs negatívum, hacsak nem parázol az óra-vírusoktól! :)). Az óra szoftverét időnként frissítik, raknak bele új funkciót (legutóbb pl. a verseny funkciót), úgyhogy remélem ez minden kis idegesítő hibát megold majd szép lassan. :)

Összefoglalva, elég drága játékszer, és vannak idegesítő hibái, de abszolút imádom, és szoktam is vinni mindig, nem csak szörfözni, hanem bármikor, amikor hasznos lehet, ha tudom a sebességem, vagy a megtett távot. Pl. a K&H Maratonváltón, ahogy az alábbi példa mutatja :)

Igazából nem szaggatott a vonal, csak a 10km/h-nál
lassabb részeket evezésnek minősíti, ezért halvány :)
Ha érdekel még valami az órával kapcsolatban, kérdezz nyugodtan kommentben! Ha meg esetleg vásárolni akarnál ilyen órát, Budapesten az Alpesi Clubban megteheted, az enyém is onnan van.

4 megjegyzés:

 1. Mivel kell ezt tölteni, hogy falról nem lehet? Nehezen tudom elképzelni, hogy nincs rá valami egyszerű és olcsó workaround.

  VálaszTörlés
 2. Hehe, megnéztem a honlapon, azt írják, lehet a falról tölteni. Bedugom, és működik. Lehet, hogy a firmware frissítés segített rajta? Na ki is törlöm ezt a részt a bejegyzésből. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lehet hogy csak béna voltál korábban? :)

   Törlés
  2. Pontosan hogy kéne azt elképzelni? Nem sikerült bedugnom a konnektorba? :)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.