2015. február 6., péntek

Szörf felkészülés Hullámlovász módra

Ebben a bejegyzésben "röviden" leírom, hogy hogy készülök a túrára (a lassan már rendszeres gyógytornát most nem is részletezem). Akinek szintén van valami jó módszere, vagy jól bevált trükkje, el ne mulassza megosztani a kommentek között!

Mivel a világ manapság talán legvágyottabb szörf paradicsomába megyünk, ráadásul csak 8 napra, nagyon nem mindegy, hogy mennyi szörföt tudunk belezsúfolni egy napba. A külső paramétereken nem tudunk változtatni (swell, szél, időjárás, közlekedés, stb.), viszont azon igen, hogy milyen felkészülten megyünk oda. Ezen múlik ugyanis, hogy egy nap 2x3 órát tudunk-e szörfözni, vagy 2x1 órát. Angolul így mondják: maximize your wave count. Na ehhez szükséges a megfelelő felkészülés, ami két részből áll: technikai és erőnléti felkészülés (fogalmam sincs, hogy tényleg így hívják-e ezeket):

1. Technikai felkészülés

Ebbe nálam az alábbiak tartoznak bele:
 • youtube-os oktató videók nézése
 • beszélgetés más, nagyobb tudású szörfösökkel (köszi, Seni! :)
 • cikkek olvasása (felszerelés kiválasztása, helyszínről olvasás, stb.)
 • mind surfing (azaz elképzeled, hogy egy hullámon mész, és végiggondolod, hogy mikor mit csinálnál) nevezhetjük persze álmodozásnak is :)
 • Indoboard - a lakásban a legjobb egyensúly gyakorló eszköz és az erőnlétnek is jót tesz
 • Carverboard - nekem egy Taylor Knox carverboardom van, ez gyakorlatilag a létező legjobb eszköz, hogy szárazföldön gyakorolj szörföt

2. Erőnléti felkészülés

Állítólag jó futni, meg gyúrni, meg ilyenek, de én csak úszom. Csomó okom van rá:
 • a többit utálom, 
 • van közel medence, 
 • a gyorsúszás hasonlít leginkább az evezésre (és ugye ez a fajta erőnlét korlátozza leginkább a wave countot)
 • a hátúszás jó a fájós hátamra (és ugye ez a fajta erőnlét korlátozza második leginkább a wave countot - homorításnál)
 • lehet víz alatt úszni, amivel fejlesztheted a levegő visszatartási képességedet - akit már tartott lent huzamosabb ideig hullám, az tudja miről beszélek, akit meg még nem, az higgye el hitelre! :) Hasonlóan jól fejleszti a tüdőt a gyorsúszásnál minél ritkább levegővétel alkalmazása
Na és akkor a konkrétumok:
Heti 3-4-szer úszom reggelente (ez csak az elején volt szar, egy ideje már igényem van rá).

1. Melegítés

Mivel hajnalban hideg van, és a szauna sem 90 fokos nyitáskor, így 5 percet melegítek a szaunában: csukló, könyök, váll, nyak, derék, comb, vádli. Reggel különösen fontos a melegítés, mert akkor még minden izom el van gémberedve, nagyon könnyű bármilyen izmot meghúzni (én a nyakamat szoktam pl.) Plusz melegítés után már nem akkora trauma bemenni a vízbe :)

2. Úszás

18 méteres medencében úszom, valamivel több mint egy kilométert alkalmanként, az alábbi felosztásban:
 1. 2-3 hossz víz alatt úszás (az elején 1-1,5 hosszt tudtam rendszeresen hozni, most 2,5 már mindig megy, néha 3 is - elég nagy különbség, ha nem direkt kerülsz víz alá...)
 2. 10 hossz hát bemelegítésnek
 3. 10 hossz gyors bemelegítésnek (7-es tempóval, azaz minden hetedik karcsapásra veszek levegőt)
 4. 10 hossz hát tempósan
 5. 10 hossz gyors mindig csak a hossz első karcsapásánál levegőt véve, hossz végén max két nagy lélegzetvétellel (azaz levegő nélkül úszom át a medencét, és sok lihegést nem engedek forduláskor)
 6. 10 hossz gyors mindent bele (6 hossz 5-ös tempó, 2 hossz 4-es, 2 hossz 3-as)
 7. 10 hossz hát levezetésnek

3. Nyújtás

A nyújtás nagyon fontos, hogy ne legyen izomlázunk, és a hajlékonyságnak is jót tesz - szintén nem hátrány a szörfözésnél. Ezt általában a jakuzziban vagy a gőzben csinálom, hogy legyen valami kellemes a végére.

+ 1 megjegyzés: ehhez a felkészüléshez nem kell jól úszni, csak akaraterő kell hozzá. Én 7 éves koromban tanultam kicsit úszni, azóta nem. Nem is tudtam 50 méternél többet gyorsban vagy háton leúszni egészen 2 évvel ezelőttig, amikor unatkoztam a Balcsi partján, és elhatároztam, hogy most megtanulok. Felidéztem, hogy csinálják a tv-ben, és igyekeztem én is úgy csinálni. Hamar rájöttem, hogy a levegővétel a kulcs, onnan már könnyen ment. Először gyorsban úsztam 2-es, 3-as, 4-es tempóban, aztán hamar 5 lett belőle. Néhány hónap után lett komfortos a 7-es tempó is. Ezt csak azért írom le, hogy ha csak az gátolna meg egy ilyen felkészülésben, hogy úgy érzed, nem tudsz elég jól úszni, akkor nyugodj meg, menni fog, csak akarni kell.
+ még egy megjegyzés: úszni alapvetően unalmas. Nagyon sokat segíthet ezen viszont az, hogy annak az országnak a nyelvén számolod a tempókat magadban, ahova mész. Én ugye pl. most indonézül. Két legyet egy csapásra: sokkal kevésbé unalmas, mert oda kell figyelni, plusz még jobban el is igazodsz helyben. A 18 méteres medence kb. 15 hát tempó, az jó a számoknak, amikor meg gyorsban úszom 7-es tempóval, az pont jó alap a hét napjait gyakorolni!

Amikor nem úszom reggel, akkor mehetnek a telitalpas guggolások, hasprések meg fekvőtámaszok, azok sosem árthatnak...

Na, hát ennyi, jó edzést! :)

7 megjegyzés:

 1. biztos megfogtam a post lényegét, de nekem az jutott eszembe kérdésként, hogy hol van neked közel medence? :)

  VálaszTörlés
 2. :) A Holmes Place-ben. Gyakorlatilag kb. 10 métert kell az utcán sétálnom, aztán ott van a Gozsdu. Miért, annyira megtetszett az írás, hogy elgondolkoztál a mozgáson? ;)

  VálaszTörlés
 3. Ja hogy ilyen menő helyre jársz? Nem csoda, hogy nem is tudtam róla, ez nem a pór népnek való hely :)

  VálaszTörlés
 4. Amúgy biztosan tudtad volna, hiszen annyit sportolsz! :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nagyon beakadt nálad ez a lemez, frappánsabban visszavágást nem tudsz? :)

   Törlés
  2. Milyen lemez? :) Hát sajnos nem vagyok túl okos, csak erre futotta! :(

   Törlés
 5. ez a telitalpas guggolás tetszik :) ; Zsombor

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.